Kajakársky bazén (kurz eskimovania)

Naša príprava na piatkový tréning začína na lodenici na Aničke, kde naviažeme kajaky na autá a zbalíme potrebnú výstroj. Na Mestskej krytej plavárni sa stretávame s klientami a ďalšími vodákmi. Presúvame lode k bazénu a prezliekame sa do plaviek tak, aby sme o 19tej už boli pri bazéne aj s umytými kajakmi.

Ľuďom, ktorí na kurz prišli prvýkrát, inštruktori pomôžu vybrať a nastaviť kajaky. Klientov si rozdelia a tréning sa môže začať.

Na bazéne máme dvoch úplných začiatočníkov a tak prvé minúty trávia na brehu, kde im Peťo vysvetľuje základy pádlovania na kajaku. Musia vedieť ako držať v ruke pádlo, ako nastúpiť a vystúpiť z kajaku, čo robiť v prípade prevrátenia. Potom nastupujú do kajakov na vode. Inštruktor ukáže základné zábery a riadenie lode. Počas kurzu si vyskúšajú vyplávanie z prevrátenej lode a dostanú sa tiež k nácviku eskimákov. Najprv si pohyb potrebný pri eskimáckom obrate trénuju pri brehu, kde sa môžu držať okraja bazéna a neskôr si ho vyskúšajú aj na ostro s pádlom v ruke. Inštruktor v prípade, že pokus nevíde, pomôže s otočením lode, aby klient nemusel vyplávať a vylievať vodu z lode.

Ostatní už na kajaku boli, máme medzi sebou ale aj dieťa - dievča, ktoré sa chce naučiť eskimovať. Pádlovanie, vyplávanie z lode a na konci hodiny aj eskimovanie jej vysvetľuje Adam, zatiaľ čo otec na ňu dohliada a pláve medzi kajakmi v bazéne. Dvojicu najskúsenejších klientov si berie Fero, ktorí im hneď od začiatku pomáha v zdokonaľovaní sa v eskimovaní. Vymýšla nové cviky s nafukovacím návlekom na pádlo, ktorý je možné využiť aj v prípade, ak sa eskimák s pádlom nepodarí. Stačí mať nafukovací vlak pripevnený k špricke a v prípade neúspešného pokusu ho použiť.

Ja medzitým skúšam eskimáka bez pádla, back deck roll ale aj klasické eskimáky na svojom kajaku. Na bazéne ešte samostatne eskimuje Jozef, ktorý spolu s nami trénuje a pripravuje sa na splavovanie divokých riek. Keď sa blíži koniec tréningu, vystupujem z lode a idem si ešte na chvíľu zaplávať.

O 8mej večer sme už z bazénu von a všetky veci prenášame do šatne. Opäť nás čaká naviazanie lodí na autá a presun všetkých vecí na lodenicu.

Takto sa pripravujeme na túto letnú sezónu, aby nás žiadna perej alebo vlna na rieke neprekvapila... a keby predsa, tak vyeskimujeme :). Ak chceš tiež eskimovať, príď na kajakársky bazén.

 
 

Lukáš

Galéria