Inštruktorský kurz - Salza, Enns (Rakúsko)

1. časť inštruktorského kurzu vodnej turistiky prebiehala na Dunajci a Bialke, zameraná bola na záchranu na (divokej) vode. Ako kurz prebiehal si môžete prečítať tu. 2. časť so zameraním na metodiku výcviku jazdy na vode sa uskutočnila v termíne od 12. do 15.9. Kurzu sa zúčastnilo asi 25 frekventantov a 7 inštruktorov. Ku skupine sa tiež pripojilo niekoľko ďalších ľudí z Košíc a Bratislavy, ktorí si prišli užiť niekoľko dní v nádhernej prírode Rakúskych Álp. Časť z nich splavovala spolu s nami, časť bola len na peších výletoch v okolí.

Školenie inštruktorov vodnej turistiky Salza

Kurz začal stretnutím v kempe v Palfau pri rieke Salza. Po rozložení stanov a vybalení vecí sme sa pred obedom vybrali na prvý splav. Začínali sme na Fachwerku, kde sme sa rozdelili do menších skupín. Spolu s Miškou sme mali na starosť 3 účastníkov. Trénovali sme prejazdy cez prúd, nájazdy a výjazdy, ale aj zadný traverz a surfovanie vo vlnách a válcoch. Večer bola prednáška o technike jazdy, zameraná hlavne na chyby, ktoré účastníci počas dňa robili a taktiež o metodike výcviku začiatočníkov.

V nedeľu sme prestriedali skupiny medzi inštruktormi. Zopakovali sme postup výučby začiatočníkov, tentoraz aj s ukážkami a praktickým nácvikom na vode. Počas splavu Salze sme opäť trénovali. Účastníci kurzu si vyskúšali viesť skupinu a to aj na ťažších miestach na rieka ako sú zablokované, neprehľadné, úseky perejí. Večer bola prednáška o taktike jazdy, vysvetlené základné spôsoby eskimáckeho obratu, núdzové opustenie lode, organizácia skupiny a splavov.

Prednáška na školení inštruktorov vodnej turistiky 1. triedy

Foto od Milana

V pondelok ráno sme sa na porade rozdelili na 2 skupiny. 1. skupina sa dohodla na splave rieky Enns, 2. chcela ostať na Salze. Ja som bol v skupine, ktorá išla pred obedom na Enns. Pozreli sme si nástupné a výstupné miesta, kempy v okolí a taktiež splavili časť rieky. Pereje na prvom úseku boli super. Úsek začínal ťažšou perejov s veľkými vlnami a válcami, potom pokračoval kľudnejším úsekom, kde ale voda stále tiekla rýchlo. Druhá polovica bola opäť ťažšia a zaujímavejšia, zakončená peknou perejov s veľkými kameňmi. Pod ňou sme skončili a previezli sa autami na úsek nazývaný Kummerbrücke. Pri malom stave vody išlo o technický úsek, ktorého splavenie trvalo asi 40 minút. Na vodu už ale nešli všetci. Večer bola posledná prednáška.

V deň odjazdu sme splavovali už len kratší úsek od mostu nad kaňonom. Skupiny boli rovnaké ako prvý deň a tak inštruktori mohli vidieť ako sa účastníci zlepšili. Odjazd späť na Slovensko bol v poobedňajších hodinách.

Účastníci, ktorí sa chcú stať inštruktormi vodnej turistiky 1. triedy ešte musia absolvovať záverečné skúšky z teórie. Teóriu sa naučia samostatne z materiálov, ktoré budú mať k dispozícii.

Všetky fotky z kurzu nájdete tu.

 

 
 

Lukáš

Galéria