Inštruktorský kurz - záchrana na (divokej) vode

Akreditovaný inštruktorský kurz prebiehal pod záštitou Sekcie vodnej turistiky KST, ako jeden z inštruktorov som sa ho zúčastnil aj ja. Na kurz sme sa pripravovali od zimy, tento rok sme sa rozhodli rozdeliť kurz na viacero menších častí, s rôznym zameraním. Naplánovali sme preto termíny a prvú časť sme zamerali na záchranu na vode.

Začiatok kurzu bol v piatok večer, plánovaný príchod o 18tej do Červeného Kláštora, kde sme mali zabezpečené ubytovanie. Hneď na prvý večer bola naplánovaná prednáška. S miernym meškaním začala niečo po 20:00. Cieľom prednášky bolo vysvetliť účastníkom potrebnú výstroj - okrem základných vecí ako vodácke oblečenie, plávacia vesta, prilba, aj karabíny, hádzačka, kladky,...

Tréning hodu hádzačkou na sucho

Sobota už bola najmä o praktickom nácviku. Ráno si všetci vyskúšali hod hádzačkou "na sucho". Potom sme už isli splavovať. Pod Troma korunami sme si vyskúšali plávanie v prúde a ťahanie plávajúceho za kajakom. Pri Jánošíkovom skoku sme sa inšpirovali pomenovaním a účastníci si vyskúšali správny spôsob skočenia do vody.

Pri Siedmych mníchoch prišli na rad hádzačky, rozdelili sme sa na skupiny. Úlohou 1. bolo simulovať plávajúceho človeka, ktorého je potrebné zachrániť, ďalšie skupiny trénovali hod hádzačkou a zachránenie plávajúceho. Nižšie po prúde sa náročnosť zvýšila. Tentoraz bolo potrebné zachrániť človeka, ktorý nereaguje, to je možné spraviť len tak, že niekto iný ho vo vode chytí. Aby však neohrozil sám seba a plávajúceho bolo možné vytiahnuť, je naviazaný na lane.

Skákanie do vody zo skaly

Po večeri sa vysvetlili a ukázali základné uzly potrebné na a pri vode, ktoré si každý vyskúšal, ukázali sa kladkostroje, ktoré je možné zhotoviť pri záchrane.

V nedeľu ráno sme sa zbalili a vyrazili na Bialku, rieku, ktorá tečie v Poľsku, tesne za Slovensko - Poľskou hranicou. Voda bola citeľne chladnejšia a tak sme sa všetci poriadne obiekli. Ako prvé sme si opäť vyskúšali plávanie v prúde, tentoraz v ešte silnejšom a s menšou hĺbkou vody. Skúsili sme záchranu plávajúceho s hádzačkou a na kajakoch a kanoe sme sa presunuli na ďalšie miesto.

Surfovanie na vlne

Vyskúšali sme si organizovanú záchranu pri prejazde ťažkého miesta, brodenie cez rieku, ale aj plávanie vo valci. Keďže vody v Bialke nebolo práve najviac, počas splavu sa nám občas podarilo uviaznúť na plytčinách. Okrem toho, sme ale počas splavu museli zorganizovať záchranu uviaznutého kajakára a jeho lode.

Prejazd perejami na Bialke

Po niekoľkých pekných skokoch a perejách, keď sme sa už blížili ku koncu splavu, sme našli valec vhodný na tréning záchrany topiaceho sa človeka z valca. Ako dobrovoľný figurant som sa nechal na lano naviazať ja a skočil som do valca. Ostatní museli naviazaný na hádzačke skočiť za mnou, chytiť ma a v spolupráci s ďalším vodákom ma tak mohli skúsiť z valca vytiahnúť.

Brodenie cez rieku

Takto prebiehal skvelý víkend v Červenom Kláštore, spoznali sme nových ľudí, ale hlavne sme sa zlepšili v záchrane. Svoju kvalifikáciu zvyšujeme pre Vás, aby ste na našich splavoch boli v bezpečí a pohode.

Všetky fotky z kurzu nájdete tu.

 

 
 

Lukáš

Galéria