Ukliďme řeku Kamenici 2016

Na jar sa organizuje niekoľko rôznych akcií zameraných na čistenie okolia riek. Bez vody nie je život a tak si ju musíme chrániť. Vodáci naviac využívajú rieky na splavovanie a tak sú pri podobných akciách naozaj aktívny. Ja som sa tento rok zúčastnil čistenia rieky Kamenice v Čechách.

Počasie nebolo ideálne ale už pred 10tou ráno sme na mieste stretnutia čakali traja vodáci. Oficiálny začiatok bol o 10:30, kedy na miesto okrem vodákov prišli aj peší turisti, väčšinou deti z miestnych turistických a skautských oddielov, pre ktoré mala akcia aj výchovný charakter.

Nasadli sme na vodu, ktorej nebolo veľa a tak sme prvé metre šúchali o dno a plavili sa medzi kameňmi. Hneď od začiatku sme ale napĺňali vrecia odpadom. Po niekoľkých 100m sa do koryta rieky vrátila voda z náhonu a ďalej sa už plavilo dobre. Raft zbierajúci plné vrecia bol plný ešte ani nie v polovici splavovaného úseku. Plné vrecia odpadkov - pneumatiky, kočiariky, plastové fľaše ale aj elektoodpad sme teda nechávali na brehu, kde ich raft neskôr vyzdvyhol.

Ukliďme řeku Kamenici

Počas čistenia sme si užívali divokú vodu v tiesnave Kamenice. Niekoľko pekných skokov, slidov, prejazdy, ktoré je potrebné prezrieť z brehu. Napriek tomu, že rieka sa na danom úseku čistila aj minulý rok, vyzbierali sme veľké množstvo odpadkov. V okolí rieky sa nachádzajú 3 nelegálne skládky, ktoré sme nemali šancu sami vyčistiť. Je škoda, že niektorí ľudia sú schopný zničiť tak krásnu prírodu len pre svoju lenivosť :(.

Na konci splavovaného úseku bolo vody opäť nedostatok, všetka voda bola odvedená do náhonu k elektrárni a tak sme museli kajaky preniesť po brehu. Šoféri sa vyviezli k autám a my ostatní sme v daždi, skrytý pod stromami, čakali na príchod áut.

Pomohli sme ešte preniesť plný raft ku kontajneru a potom nás čakala odmena vo forme skvelej večere na PodSpálově.

 
 

Lukáš

Galéria