Splavovanie zemplínskych riek

20. ročník Splavovanie zemplínskych riek mal plánovaný začiatok o 7:00 v piatok ráno v Michalovciach, kedy bol naplánovaný začiatok prezentácie. Pre nás sa však akcia začala už vo štvrtok večer, keď sme lode naviazali na príves a auto. Prilby a plávacie vesty sme zbalili do vodotesných barelov v lodiach. Pádla naložili do auta a tak sme sa pripravili na piatkovú rannú cestu do Michaloviec.

Skoro ráno som vyrazil z Košíc s očakávaním menšieho zdržania kvôli rekonštrukcii cesty. Nakoniec sa však ukázalo, že som sa obával zbytočne a takto ráno bolo zdržanie úplne minimálne. V Michalovciach, na mieste zrazu pri zimnom štadióne, som tak bol skôr než som plánoval. Chvíľu som čakal na klientov, ktorí si lode požičiavali a po ich príchode som začal lode a veci vybaľovať.

Okrem samotnej prípravy lodí bolo potrebné vybaviť formality ako zmluvu o nájme hnuteľnej veci, organizátorom zaplatiť účastnícky poplatok a vybrať si správnu veľkosť trička :). Po úspešnom zapísaní sa na splav organizátori vysvetlili splavovaný úsek Laborca a uviedli informácie ohľadom bezpečnosti na vode. Všetko to trvalo dlhšie než bolo plánované a tak sa na vodu začalo nastupovať až v čase, keď sa už všetci mali plaviť. Niektorí museli skúsiť teplotu vodu hneď na začiatku a tak sa prevrátili už pri nastupovaní. Bolo ale horúco a tak to nikomu nevadilo.

Celkovo bolo na štarte asi 20 posádok, niektorí sa po nastúpení hneď plavili, iní čakali na zvyšok partie. Okolo 9tej ale už boli všetci na vode a splavovali.

V sobotu sa okrem Laborca splavovala aj Latorica a v nedeľu plavba pokračovala na rieke Bodrog. Ukončiť splav v Borši sa podarilo skôr než bolo plánované, lode a výstroj sme zbalili a späť do Košíc odchádzali už po druhej popoludní.

Ak takýto splav chcete zažiť aj vy, pozrite si informácie o požičovni lodí a vodáckej výstroje.

 

 
 

Lukáš

Galéria