Rafting na Hornáde

Po dlhšej dobe sa stretávam s bývalými spolužiakmi z gymnázia. Kamarátka Zuzka sa vrátila zo stáže v Rakúsku, ja som po operácii ramena a kamarát Ivo sa vrátil z dovolenky z Chorvátska. Pri rozhovore spomenieme ako dobre nám bolo minulý rok na splave Hornádu. Keďže pádlovať ešte nemôžem rýchlo nájdeme náhradný plán... Myslím si, že Hornád zvládnu bez problémov sami na rafte, ja sa teda budem môcť len viezť. Rozmýšlame nad ďalšími účastnikmi a termínom akcie. Zhodujeme sa, že skôr ako o týždeň sa na vodu nedostaneme.

Po týždni sa teda stretávame na skupinovom chate na facebooku a dohadujeme podrobnosti. Máme ďalších členov posádky, Dadu a Paťa, počasie je otázne (ako celé tohtoročné leto). Navrhujem grilovačku po splave, určite nám vyhladne. Deň pred splavom všetkým píšem, čo si so sebou majú vziať, keďže nemá byť práve najteplejšie radím dlhé tepláky alebo šušťáky a nepremokavú bundu.

V utorok ráno sa stretávame, spoznávame ľudí, s ktorými sme sa ešte nestretli a balíme raft. Na lodenici dobalíme vesty, pádla a prilby, rozhodujeme sa, ktorý úsek rieky splavíme. Aj napriek tomu, že je celkom zima dodržiavame pôvodný plán a začíname splav v Kysaku na futbalovom ihrisku. Dávam krátku inštruktáž o pádlováni na rafte, nafukujeme raft a sadáme na vodu. Prietok je stále celkom dobrý a tak sa nenudíme. Užívame si pereje, pred Družstevnou pri Hornáde musia kamaráti trochu pádlovať. Na stojatej vode skúšajú čo s raftom zvládnu a tak sa chvíľu točíme na mieste. Prenášame MVE, vyhnúť sa mlákam na prašnej ceste je problém a druhá cestička je zarastená. Nasadáme na raft a 200m nižšie zastavujeme pri reštaurácii Čarda. Po krátkej pauze v splave pokračujeme. Pri fotení prehliadneme konár ale raft to vydržal. Po troch hodínach doplavíme k lodenici.

Zuzka prosí o kajak a pridáva sa k nej Ivo. Pri vyberaní kajakov z lodenice sa k ich prosbe pripája aj Dada a Paťo. Vysvetľujem teda pádlovanie na kajaku, nasadajú na vodu a ja fotím. Párkrat to vyzerá na prevrátenie, ale všetci to zvládajú. Po pár minútach na stojatej vode končia. Odložíme kajaky, ja idem pre auto a ostatní chystajú gril. Poobede sa počasie zlepšuje a dokonca nám svieti slnko.

 

Lukáš

Galéria