Nočné orientačné preteky na Ružíne

Aj tento rok sa konali preteky organizované pri príležitosti Medzinárodného dňa študentov na Ružíne. Napriek tomu, že som nemohol pretekať, prišiel som sa na preteky pozrieť. Vodáci sa na chate TU na Ružíne stretávali už od piatka, kde večer prebehla voľná zábava v stane pred chatou. V sobotu doobeda sa posádky registrovali na preteky, tie sú zložené z dvoch lodí. Použiť je možné 2 kajaky a tak sú v posádke dvaja ľudia alebo 2 kanoe a 4 ľudí v hliadke.

Po krátkom príhovore a vysvetlení pravidiel a trate sa okolo 14tej hodiny presunuli na vodu. Štart prvej etapy bol hromadný. Počas plavby bolo potrebné nájsť ukrytú kartičku pri jednej z tabúľ pomocou azimutu a buzoly. Účastníci si taktiež museli zapamätať pozíciu šiestich tabúľ pri vode. Cieľ 1. etapy bol pri penzióne Lesanka, tu pre súťažiacich pripravili guláš s možnosťou ďalšieho občerstvenia.

Druhá etapa pretekov mala naplánovaný štart na 17tu hodinu, teda už za tmy. Jednotlivé posádky štartovali v 5 minútových rozostupoch a to v opačnom poradí než mali príchod do cieľa prvej etapy. Posledná posádka (respektíve posádka, ktorá prišla do cieľa prvej etapy ako prvá) štartovala pred 19tou hodinou. Počas návratu na štart prvej etapy bolo potrebné nájsť všetkých šesť tabúľ a označiť si pri nich kartičku. Nájsť niektoré tabule v úplnej tme nie je ľahké a tak sa niektorým posádkam stalo, že dostali penalizáciu za nenájdenu tabuľu.

Po príchode poslednej posádky organizátori vyhodnotili časy posádok a spravili poradie v jednotlivých kategóriach (K1, C2 muži, C2 mix). Taktiež bolo potrebné vyhodnotiť tzv. Hrozen cup, teda súťaž o čo najkrajšiu masku. Prvé tri miesta získavali ceny od sponzorov (Hiko, Boatpark), nezabudlo sa ani na poslednú posádku, ktorá získala cenu útechy (väčšinou to je rum, ale tohto roku to pre nízky vek posádky muselo byť zmenené :)).

O polnoci prebiehal v cestnom tunely tradičný polnočný chorál. V noci sa pokračovalo voľnou zábavou a koniec akcie bol v Nedeľu doobeda.

Preteky sú vynikajúci spôsob ako sa zoznámiť s vodákmi a stretnúť sa s kamarátmi. Gratulujem víťazom a ako to tento rok na Ružíne vyzeralo si môžte pozrieť na fotkách.

Lukáš