Nočné orientačné preteky na Ružíne 2015

Team Splavujeme.sk v zložení: Miška Dudičová, Adam Pirický, Maroš Zelený a Lukáš Koštenský sa tohto roku zúčastnili pretekov na Ružíne. Nočné orientačné preteky organizuje vodácky klub Kamikse na priehrade Ružín. Preteky sa každoročne konajú pri príležitosti Medzinárodného dňa študentov. Tento rok bol termín pretekov 14.11.2015.

Príchod na miesto akcie bol možný už v piatok. My sme však mohli prísť až v sobotu doobeda. Takmer naraz sme prišli s Adamom, na Maroša a Mišku sme chíľu počkali. Po registrácii sme ešte mali čas naplánovať stratégiu a rozdeliť si lode a posádky. Tiež sme stihli lode odskúšať. Počasie na preteky vyšlo, svietilo slnko a bolo príjemne teplo.

Počas čakania na zahájenie pretekov, ktoré sa trochu omeškalo, sa ochladilo. Štart pretekov je vždy hromadný, lode sa zoradili do jednej línie a čakali na signál. Naše dve kanoe sa držali v strednej časti štartového poľa. Celkovo bolo na vode asi 20 posádok, z toho 16 v našej kategórii. Vyrazili sme medzi prvými. Medzeri medzi jednotlivými loďami chvíľami nestačili ani na zasadenie pádla do vody. Adam s Miškou boli na jednej kanoe, ja s Marošom na druhej. Pri prvej zákrute nám cestu skrížila iná posádka, zraziť sa nám podarilo ešte aj o niekoľko metrov ďalej. Potom sa už rýchlejšie lode oddelili a pomalšie zaostali.

Našou úlohou bolo počas prvej etapy nájsť kartičku s číslom pri určenom stanovišti. Smer ku kartičke sa udáva azimutom. Adam s Miškou boli na 3. stanovišti síce skôr než my, ale kartičku sa podarilo nájsť až Marošovi. Potom už stačilo pádlovať čo najrýchlejšie do cieľa prvej etapy. A samozrejme počas celej plavby je dôležité si zapamätať pozíciu jednotlivých stanovíšť.

Do cieľa prvej etapy sme prišli ako 4. so stratou cca. 3 minúty na 3. posádku. Cieľ bol pri Penzióne Sivec, kde sme mali pripravené aj občerstvenie. Keďže sa na 2. etape určuje čas štartu v opačnom poradí ako je príchod do cieľa, teda posledná posádka štartuje ako prvá, mali sme dosť času na oddych.

Vedeli sme, že počas druhej etapy musíme byť rýchlejší, v lodiach sme sa preto vymenili. Adam a ja sme mali na starosť nájsť všetky stanovištia, Maroš s Miškou len prísť čo najrýchlejšie do cieľa. Keďže je 2. etapa v tme, mali sme pripravené baterky.

Ružín bol v noci ale naozaj tmavý, nesvietil mesiac a nad vodou bol opar, a tak sme po nastúpení na vodu nevideli ani piliere mosta vzdialeného asi 50m od nás. Nájsť prvé stanovište bolo najťažšie, ale podarilo sa nám to. Posádky počas druhej etapy štartujú s 5 minútovými rozostupmi a je potrebné svietiť čo najmenej, aby ste neukázali pozíciu stanovíšť posádke za Vami. Pri ďalších stanovištiach sa nám darilo veľmi dobre, niektoré sme našli hneď, k niektorým nás zaviedli posádky, ktoré štartovali pred nami a pri ďalších sme museli trochu spomaliť, aby sme ich náhodou neobišli. Úspešne sme ale s Adamom našli všetky.

Od posledného stanovišťa označeného číslom 1 sme už len rýchlo pádlovali do cieľa. Posledná zákruta, udržiavali sme tempo pokrykom "hop, hop" a pred nami sa objavili ďalšie dve kanoe. Až keď sme prišli bližšie, tesne pred cieľom, zistili sme, že jedna z nich je naša druhá loď - Maroš s Miškou. Asi ako jedinému teamu sa nám podarilo prísť do cieľa s oboma loďami naraz.

V cieli nás už čakal teplý čaj a párky. Najedli sme sa, prezliekli a čakali na výsledky. Dúfali sme, že sa nám podarilo stratu stiahnuť a mohli by sme sa tak dostať na pódiové umiestnenie.

Po pretekoch už bola voľná zábava, teda najdôležitejšia časť celého víkendu. Na preteky totiž prichádzajú nie len samotní účastnici, ale aj iní vodáci. Je to tak super príležitosť stretnúť sa a ukončiť sezónu.

Ešte pred vyhlásením víťazov sme stihli pomôcť naložiť motorový čln, ktorý zabezpečoval technicku podporu pri organizácii pretekov, na príves. Na mokrej tráve a v blate sa auto s prívesom s loďou nedokázalo pohnúť. A tak pomohol Ľuboš - náš teamový manager a tréner ;), ktorý vytiahol auto aj s prívesom. 

Konečne zverejnili výsledky a my sme zistili, že sa nám stratu dohnať nepodarilo :(. Na 3. posádku v kategórii C2mix nám chýbalo necelých 16s. To je pri pretekoch trvajúcich asi 2 a pol hodiny naozaj málo.

Ešte sme pomohli vytlačiť autá a príves s loďou do prvého kopca pri chate, o polnoci sa presunúť do cestného tunela na tradičný polnočný chorál a potom sme už išli domov. Teda okrem Ľuboša a Maroša, ktorí na Ružíne ostali až do rána.

Napriek tomu, že sme nemali pódiové umiestnenie, bolo aj tento rok na Nočných orientačných pretekoch super. A do budúceho roka ešte niečo potrénujeme a už to snáď vyhráme ;).

 
 

Lukáš

Galéria