Kurz kanoistiky a kajakovania na Hornáde

S vodáctvom je možné začať v každom veku, je ale vhodné začínať pod dohľadom skúsenejších, ktorí vám poradia a v prípade potreby pomôžu. Preto organizujeme vodácke kurzy pre začiatočníkov. Jeden z nich prebehol v stredu večer priamo v Košiciach na Aničke.

Každý kurz začína výberom lode - rozhodnúť sa je možné medzi dvojmiestnym kanoe a jednomiestnym kajakom. Aj tento kurz začal rovnako, okrem výberu typu lode bolo potrebné nájsť veľkostne správny kajak, plávaciu vestu, prilbu, ale aj špricku a pádlo. To zaberie nejaký čas, preto je potrebné prísť na lodenicu o niečo skôr.

Potom už následovala inštruktáž na brehu. Najprv som vysvetlil nastupovanie a vystupovanie do/z kajaku, sedenie v lodi, držanie pádla, základný pohybový záber a základné zábery na ovládanie kajaku. To isté som ukázal a vysvetlil na kanoe a spomenul rozdieli medzi riadením týchto dvoch typov lodí. Keďže má byť kurz hlavne o vode, väčšia a zaujímavejšia časť je práve na nej.

Kurz kajakovania

Postupne sme teda nastúpili na vodu, najprv skúsenejšia dvojica na kanoe, ktorá sa už jedného kurzu pred rokom zúčastnila a potom štyria kajakári - otec s dcérou a synom a ďalší chlapec. Prvé záberi na vode by nemali byť silové, je potrebné si zvyknúť na pádlo, loď a vodu. Na začiatku si preto vyskúšali len pádlovanie rovným smerom. Ani to však pre začiatočníkov nie je jednoduché, prísť na správny spôsob pádlovania trvá na kajaku aj rok pravidelného pádlovania. Inak sa loď vplyvom rôznych síl pri pádlovaní na ľavej alebo pravej strane a pôsobenia prúdu rieky otáča. Ďalej som ukázal stabilizačné zábery, ktoré sú vhodné najmä pri splavovaní divokých perejí a po nich prišlo na rad riadenie lode. Vyskúšali si riadenie odtlačením zadnej špice a prednej špice. Chvíľu sme sa teda na vode točili ako na kolotoči.

Kurz kajakovania a kanoistiky

Všetci boli šikovní a tak sme prešli na ťažšie veci - náklony a výľahy. Pri náklone je potrebné kolenami nakloniť loď, v prúde to vás môže správny náklon zachrániť pre prevrátením. Aby bola pri náklone lepšia stabilita, používa sa na vode výľah pádlom, teda pádlo sa nezáberovou stranou opiera o vodu. Aby sme mohli pokračovať v nácviku ťažších vecí, bolo potrebné vypádlovať proti prúdu späť k Ťahanovským perejám. Voda od lodenice po hrádzu na Rybe takmer stojí, takže to nie je oveľa náročnejšie ako pádlovanie po prúde ;).

Vďaka nízkej hladine vody bol prúd pod perejami takmer ideálny na trénovanie prejazdov a nájazdov. Začali sme traverzmi - teda prejazdom prúdu z jedného brehu na druhý. Pri tom je najdôležitejšie udržať špicu lode nad sebou, tak aby vás prúd vody nespláchol. Ideálne je tento prúd vody využiť a nechať sa ním tlačiť k opačnému brehu. Prejazd cez prúd si vyskúšali niekoľkokrát na obe strany. Potom si vyskúšali nájazdy a výjazdy z prúdu. Od brehu si je pri nájazde potrebné napádlovať do prúdu a nechať sa vodou otočiť. Pri tom je dôležité udržať správny náklon lode, inak hrozí prevrátenie. Opäť sme to trénovali na obe strany a niektoré z posledných nájazdov klientov boli už naozaj ukážkové, správny a dostatočne veľký náklon, vyľahnutie na pádlo - všetko presne tak ako má byť.

Prejazd cez prúd - Ťahanovské pereje

Potom sa však už blížil koniec kurzu a tak sme spravili posledný nájazd do prúdu a splavili sa trochu nižšie k lodenici. Ako posledná vec (ak sa to nechtiac nepodarí už skôr) na kurze sa skúša núdzové opustenie lode. Presvedčiť na skúsenie teploty vody sa nechali otec s dcérou. Bez problémov zvládli strhnúť špricku a "vykopať sa" z kajaku - vlastne stači pritiahnúť kolená k sebe a z kajaku vplyvom gravitácie vypadnete, o žiadne kopanie teda nejde :).

Ak sa tiež chcete naučiť pádlovať na kajaku alebo kanoe, stačí sa zúčastniť niektorého z našich kurzov.

 

 
 

Lukáš

Galéria