Kajak sharing - pilotný projekt na Hornáde

Cieľom pilotného projektu Canoe sharing bolo zatraktívniť ponuku Košice Región o zdieľané lode. Sharing sa tým z typicky mestského prostredia dostáva aj von z mesta. Z mobility ku rekreácii a turizmu.

Splav na lodiach z kajak sharingu

 

Ide o jeden z prvých sharingov na svete, ktorý obsahuje plavidlá. Aplikáciu i samotný sharing na lode vyvinula a vyrobila firma Antik Telecom s.r.o. . V aplikácii Antik SmartWay tak k zdieľaným bicyklom, e-skútrom a nabíjačkám pribudne app na lode. Pilotný projekt pozostáva z 2 staníc, jedna je v Družstevnej pri Hornáde a druhá v Košiciach na Aničke. V jednom kontajneri sa nachádza 8 lodí a príslušenstvo. V prvej stanici si pomocou aplikácie návštevník vyberie z jedného boxu loď a príslušenstvo /vesty, prilby, pádla/ a po ukončení plavby loď vráti do cieľovej stanice. Úsek Hornádu medzi prvými stanicami je vhodný pre začiatočníkov.

Umiestnenie kontajnera kajak sharing

Na pilotný projekt išlo z programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita 10 000 Eur na kajaky, sit-on-top kajaky, paddleboardy a 2 000 Eur na vývoj aplikácie. Pilot sme spustili na jeseň a za krátky čas si ho stihlo vyskúšať niekoľko desiatok ľudí. Povodne sezónu predčasne ukončili, na druhej strane sme radi, že sme systém včas premiestnili a nedošlo ku škodám. Ďalšie stanice budeme pridávať počas nasledujúcich sezón. V ponuke samozrejme ostávajú aj klasické splavy a kurzy. Ďakujeme prvým klientom a tešíme sa na ďalšiu sezónu, ktorá začne v máji 2021 a potrvá do októbra.

Aplikácia pre zdieľané kajaky

aktivity financované s podporov KSK

Galéria