Ako na splavovanie riek

Ak ste sa práve rozhodli vyskúšať kajak alebo kánoe, je vhodné s učením začať na málo obtiažnej rieke. Ideálne si je prvé zábery vyskúšať na stojatej vode niekde na jazere alebo priehrade. V Košiciach je možné s prvými zábermi začať priamo pred našou lodenicou na Aničke, kde voda v Hornáde už neprúdi. Pod Ťahanovským mostom sú však pereje a tak je možné si vyskúšať aj náročnejšie zábery a ovládanie lode v prúde. Prvý splav môžte uskutočniť taktiež na Hornáde, vybrať si miesto štartu môžete podľa vašich časových a fyzických schopností. Ak si netrúfate na 5 hodinový splav z Malej Lodiny do Košíc, je možné začať splavovať v Kysaku, alebo len v Družstevnej pri Hornáde odkiaľ splav trvá približne hodinu. Ak viete plávať a budete rešpektovať pravidlá, nemáte sa čoho báť.

Ako si vybrať loď

Na tejto stránke si môžete pozrieť typy lodí. Rozhodovanie medzi jednotlivými typmi je na základe rieky ktorú sa chystáte splaviť a vašich skúseností. Na Hornád odporúčame otvorenú kánoe, alebo v prípade skúsenejších vodákov kajak.

Výber vhodnej rieky

Existujú rôzne náročné rieky. Od stojatých a mierne tečúcich riek (označované ako ZWA až ZWC), cez tečúce (WW1) až po extrémne divoké vody (WW6). Hornád má obtiažnosť na úseku Malá Lodina - Košice ZWC, na úseku Čingov - Margecany je to WW1-, je preto vhodný aj pre začiatočníkov. Dunajec má obtiažnosť WW1 - WW2, preto je skôr vhodný pre ľudí, ktorí už niečo splavili a loď vedia aspoň trochu ovládať.

Je si však potrebné skontrolovať stav rieky, najmä jej prietok, to je možné na webe SHMU, kde sú aktuálne informácie z vodomerných staníc. Rieka, ktorá má zvýšený prietok môže byť oveľa náročnejšia. Pri výbere vhodnej rieky sa je potrebné rozhodovať aj podľa teploty vody a vzduchu, dĺžky a prístupnosti úsekov, schopností skupiny a iných.

Základné pravidlá na vode

Na vodu nikdy nechodíme sami! Vždy je potrebné splavovať v skupine aspoň 2 lodí, na náročnejších úsekoch je optimum 3-6 lodí v skupine. Dôvod je celkom jedoduchý... ak sa niečo náhodou stane, prevrátite sa, alebo Vám odpláve pádlo, oceníte kamaráta, ktorý Vám pomôže.

Pre vodáka je najdôležitejšie pádlo, tým ovláda loď a preto ho na vode nikdy nepúštajte z ruky.

Nepodceňujte bezpečnosť na vode. Aj na stojatej vode majte na sebe plávaciu vestu, ktorá je riadne zapnutá. Plávanie v zle zapnutej veste je obtiažne a často až nemožné.

V lodi je potrebné mať stabilné sedenie, ktoré je nastavené práve pre Vás. To platí najmä v kajaku, je potrebné aby ste mali dostatočnú stabilitu, ale aj aby ste sa cítili pohodlne. V kanoe je najstabilnejší posed, ak kľačíte na dne nohami pod lavičkou, na málo obtiažnych vodách to ale nie je potrebné, stačí si kľaknúť pred obtiažnejšími perejami.

Hate nie sú divoká voda! Ľudmi vybudované hate na riekach sú veľmi nebezpečné, je potrebné včas zastaviť, hať si prezrieť a najlepšie je ich preniesť po brehu.

Snažte sa nenarážať do kameňov, ani iných lodí. Pri narazení do kameňa, alebo inej prekážky sa je potrebné nakloniť na prekážku, tak aby prúd vody narážal do dna lode, v opačnom prípade voda zaleje palubu lode a prevráti ju.

Na vodu bez alkoholu! Jedno pivo k obedu si samozrejme na málo obtiažnej rieke dať môžte, treba si ale uvedomiť, že alkohol má vplyv nie len na motorické schopnosti a uvažovanie človeka, ale ovplyvňuje aj teplotu tela. Po jeho užití môže dôjsť k oveľa rýchlejšiemu podchladeniu.

Nastupovanie a vystupovane do/z lode

Loď je pred nastúpením potrebné otočiť špicou proti prúdu vody. Do lode nastupujeme opatrne a pomôžeme si pádlom, ktoré listom oprieme o breh a žŕdkou oprieme o loď. V prípade kajaku pádlo umiesníme za sedačku k zadnej strane límca, chytíme si ho jednou rukou spolu s límcom. Na kánoe pádlo umiestníme pred seba, v prípade otvorenej kánoe si ho chytíme jednou rukou spolu s okrajom límca lode. To nám stabilizuje loď a nastupovanie je oveľa jednoduchšie. Do kanoe nastupuje ako prvý zadák, teda osoba, ktorá sedí v zadnej časti lode a háčik (osoba sediaca v predu) môže loď pridržať.

Pri vystupovaní je postup rovnaký. Na kanoe vystupuje ako prvý háčik a neskôr zadák.

Pádlovanie

Držanie pádla na kánoe:

ak pádlujeme na pravej strane, pádlo držíme pravou rukou nad úrovňou listu (cca. 10-15cm), ľavou rukou ho držíme za hrušku na konci žŕdky. Ak si pádlo položíme nad hlavu, predlaktie s ramenami by malo zvierať 90° uhol. V prípade ak pádlujeme na ľavej strane, ruky sú vymenené.

Držanie pádla na kajaku:

V prípade pravotočivého pádla, držíme pádlo pevne v pravej ruke a v ľavej ho podľa potreby pootáčame. Pri ľavotočivom pádle je to naopak.

 

Základný pohybový záber

List pádla vedieme od špice lodi (z miesta kam dotiahneme) po úroveň trupu, čo najbližšie pri lodi. Zaberáme celým telom, preto sa najprv mierne predkloníme, pádlujeme s mierne pokrčenými rukami v lakťoch pod úrovňou ramien. Na kánoe pádluje háčik aj zadák rovnakou intenzitou a silou. Háčik pádluje na opačnej stráne ako zadák, ten si svoju stranu vyberá.

 

Riadiace zábery na kánoe:

Odtlačenie zadnej špice (kontra) - tento záber prevádza zadák. Pádlo umiestní čo najďalej k zadnej špici kánoe a list odtlačí od lode. Loď zatočí na stranu, kde je umiestnené pádlo.

Pritiahnutie zadnej špice - opäť prevádza zadák. Pádlo umiestní vedľa trupu, čo najďalej od lode a list oblúkom pritlačí k zadnej špici. Loď zatočí na opačnú stranu než je umiestnené pádlo.

Odtlačenie prednej špice - prevádza háčik. Pádlo umiestní čo najdaľej k prednej špici a list od špice oblúkom odtlačí od špice, loď zatočí na opačnú stranu, než je umiestnené pádlo. Riadenie kánoe v zadu je jednoduchšie a efektívnejšie, preto zadák je kapitán lode a určuje smer lode, háčik zadáka naviguje, keďže ten má zhoršený výhľad.

 

Riadiace zábery na kajaku:

Pritiahnutie zadnej špice - Pádlo sa umiestní vedľa trupu, čo najďalej od lode a list oblúkom pritlačíte k zadnej špici. Loď zatočí na opačnú stranu než je umiestnené pádlo.

Odtlačenie prednej špice - Pádlo sa umiestní čo najdaľej k prednej špici a list od špice oblúkom odtlačíte od špice, loď zatočí na opačnú stranu, než je umiestnené pádlo.

Oblúkový záber - Pádlo sa umiestní čo najďalej k prednej špici a oblúkom sa presunie k zadnej. Tento záber je možné v predu aj v zadu skrátiť a tým ho použiť ako stabilizačný.

Náklony


Naklon na kajaku

Náklony lode sú dôležité pri tečúcich riekach, kde sa často zlý alebo žiadny náklon prejaví prevrátením lode. Náklon robíme pomocou kolien a pánvy, je potrebné loď nakloniť tak aby prúd vody narážal vždy do dna lode. Náklony taktiež umožňujú jednoduchšie riadenie lode. 

Čo robiť v prípade prevrátenia lode

Skôr či neskôr sa dostanete do situácie, keď sa s loďou prevrátite. Je veľmi dôležité nespanikáriť a to najmä na kajaku. V prípade ak máte špricku, ktorá sama nespadne, rukou nahmatajte predné oko, alebo popruh a potiahnite, kolená dajte k sebe a pritiahnite k trupu. "Kotuľom" vpred sa z lode dostanete a vyplávete na hladinu. Pri prevrátení a opúštaní lode sa snažte nepustiť pádlo z ruky. Je veľmi dôležité neobraciať hore dnom prevrátenú loď späť na vode! Pri tomto jej prevrátení sa do nej dostane voda a je ju ťažké dotlačiť k brehu a vytiahnuť (kánoe plná vody môže vážiť aj 500kg). Loď teda dotlačíme k brehu a tam ju otočíme, vylejeme vodu a môžme pokračovať. Vo vode pláveme na chrbte nohami napred, tzv. súpažným znakom, nesnažíme sa postaviť na nohy, prevrátiť na brucho a postaviť sa na nohy je možné až v tíšine (stojatá voda, alebo protiprúd).

Ostaní môžu plávajúcemu pomôcť z vody dotlačením lode k brehu, prípadne sa môže plávajúci chytiť ich lode. Je ale potrebné aby časť skupiny vystúpila na breh a loď a plávajúceho pri brehu chytila! Odporúčame so sebou nosiť hádzačku, ktorou je možné plávajúceho pritiahnuť k brehu. Hádzačka je plávacie lano s rôznou dĺžkou umiestnené v obale. Pri použití vytiahneme približne 2 metre lana z obalu, prevlečieme lano okolo pásu, tak aby sme ho v prípade potreby mohli povoliť alebo pustiť. Zaprieme sa a balík s lanom hodíme plávajúcemu, lano sa z balíka vytiahne, plávajúci sa chytí lana, ktoré je pri ňom (je potrebné hádzať presne na plávajúceho spodným oblúkom, prípadne mierne nad plávajúceho) a nechá sa zniesť prúdom k brehu.

Čo si vziať so sebou na splav?

Zoznam odporúčaných vecí, ktoré by ste si malo so sebou zobrať na vodu. Podľa dĺžky a náročnosti splavu je potrebné zoznam doplniť o ďalšie veci.

Oblečenie do lode:
plavky, prípadne funkčné tričko, hocičo, čo môže zmoknúť a neprekáža. Resp. kto má, tak vodácke oblečenie (neoprén). V prípade chladnejšieho počasia odporúčame bundu, ideálne nepremokavú. V prípade slnka opaľovací krém.

Obuv:
ktorá môže ísť do vody (staré tenisky, trekove sandále,  plážovú obuv, prípadne šľapky, "crocsy"). Obuv, s ktorou môžete ísť do vody je veľmi dôležitá, kvôli nebezpečenstvu skla a ostrých kameňov.

Jedlo a pitie:
desiata, suchý obed, drobné sladkosti, Müsli tyčinka, ovocie, aspoň 1,5l vody.


Veci:
Do lode odporúčame brať iba nevyhnutné veci, ktoré účastníci potrebujú, aspoň jeden v skupine by mal mať na vode mobilný telefón v nepremokavom púzdre.
Nepotrebné veci odporúčame nechať v autách.

Skladovanie a preprava lodí

Lode sa snažte nenechávať na priamom slnku. Je potrebné sledovať tlak v nafukovacích lodiach a pred ich uskladnením ich čiastočne vypustiť. Zničenie nafukovacej lode vplyvom tepla môže nastať veľmi rýchlo a je neopraviteľné!

Preprava lodí je možná na strechách automobilov alebo na prívesných vozíkoch. Loď musí byť vždy riadne upevnená, je potrebné nepreťažiť strechu alebo prívesný vozík a v prípade, ak loď pretŕča viac ako 40cm vpredu alebo vzadu, je na slovensku potrebné použiť reflexnú tabuľu umiestnenú na najvzdialenejšom bode. Taktiež je potrebné počitať so zmenou ťažiska a hmotnosti auta a prispôsobiť tomu štýl jazdy.

Galéria